Bakłażan nadziewany migdałami
            Bakłażan nadziewany z migdałami
Składniki (na 2 porcje):
bakłażan, 200 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 10 sztuk pieczarek, pomidor, ćwiartka papryki, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków migdałowych, pół szklanki wywaru jarzynowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, bazylia, tymianek, oregano, sól morska, pieprz
Sposób wykonania:
Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 15 min. Po tym czasie wydrążyć miąższ. Miąższ z bakłażana, pokrojone w kostkę pomidora i paprykę, mięso mielone z indyka, kukurydzę i pokrojone pieczarki podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przecier pomidorowy, wywar z jarzyn i przyprawy. Wlać jogurt i mieszać, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty farsz. Napełnić bakłażany farszem, posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 40 min w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zmniejszyć temperaturę i piec przez kilka minut z termoobiegiem.
Jedna porcja (400 g) zawiera:
| 
			 Składniki podstawowe  | 
			
			 Zawartość  | 
			
			 Sole mineralne  | 
			
			 Zawartość  | 
			
			 Witaminy  | 
			
			 Zawartość  | 
		|
| 
			 Energia  | 
			
			 285,4 kcal  | 
			
			 Sód  | 
			
			 257,6 mg  | 
			
			 A  | 
			
			 292 µg  | 
		|
| 
			 Białko  | 
			
			 21,2 g  | 
			
			 Potas  | 
			
			 1266,7 mg  | 
			
			 E  | 
			
			 4,8 mg  | 
		|
| 
			 Tłuszcze  | 
			
			 16,6 g  | 
			
			 Wapń  | 
			
			 93 mg  | 
			
			 B1  | 
			
			 0,22 mg  | 
		|
| 
			 Węglowodany  | 
			
			 19,8 g  | 
			
			 Magnez  | 
			
			 88,3 mg  | 
			
			 B2  | 
			
			 0,74 mg  | 
		|
| 
			 Błonnik  | 
			
			 6,8 g  | 
			
			 Żelazo  | 
			
			 2,63 mg  | 
			
			 B3  | 
			
			 9,31 mg  | 
		|
| 
			 Cholesterol  | 
			
			 36,7 mg  | 
			
			 Cynk  | 
			
			 1,86 mg  | 
			
			 Kwas foliowy  | 
			
			 88,6 µg  | 
		|
Ciekawostka: Bakłażan zwany jest również gruszką miłości, ponieważ uchodzi za skuteczny afrodyzjak. W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce oberżyny znane są od XVI wieku, ale uprawiane były jako roślina ozdobna. Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku.
Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej. Poza tym zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu.

  
  koszyk 