Mięsna potrawka z ziemniaczkiem w mundurku i surówką z pro-biotycznych buraczków
Mięsna potrawka z ziemniaczkiem w mundurku i surówką z pro-biotycznych buraczków
Porcja dla 4 osób
Potrawka mięsna:
Skład:
- seler naciowy 20 dag
- marchew 2 większe
- cebula 1 większa
- jedna papryczka Piri – Piri
- 25 dag wołowiny mielonej – łopatka
- 10-15 ml oliwy z oliwek (może być inny tłuszcz, np. zwierzęcy)
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki tymianku (lub więcej)
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Potrawka mięsna jest daniem jednogarnkowym. W związku z tym należy przygotować sobie wcześniej głęboką patelnię lub większy ale niski garnek. W naczyniu należy poddusić mieloną wołowinę ok 5-10 minut. Potem dodawać sukcesywnie, wciąż dusząc na wolnym ogniu, papryczkę Piri-Piri, pokrojoną drobno cebulę, startą na dużym oczku marchewkę oraz selera (najlepiej selera i marchewkę po prostu rozdrobnić w blenderze, termomiksie). Wszystko dusimy pod przykryciem około 40 minut. Mięso oraz warzywa oddadzą nam swoje „soki” a nawet rosołek, dlatego też mięso będzie mięciutkie i soczyste. Pod koniec dodajemy przyprawy oraz sos sojowy. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Ziemniaczek w mundurku:
4 duże lub 8 małych ziemniaków w mundurkach myjemy dokładnie i gotujemy. Po ugotowaniu, na talerzu podajemy je krojąc na ćwiartki a na sam wierzch dodając masło i śmietanę (może być jogurt). Dodatki wedle uznania.
Surówka z buraczków:
Skład:
- 4 buraczki (wcześniej ugotowane w mundurkach)
- 4 ogórki kiszone
- jedna cebulka
- jedno jabłko
- pieprz do smaku
- sól himalajska do smaku
- 2-4 łyżek oliwy z oliwek
- wyciśnięta jedna cytryna
Wykonanie:
Ugotowane i obrane wcześniej buraczki, ogórki oraz jabłko zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojoną drobno cebulkę. Wymieszać, doprawić i polać wszystko oliwką oraz cytryną.
Tak przygotowany obiad z pewnością dostarczy nam - oprócz walorów smakowych – istną witaminową bombę. Buraczki wraz ogórkiem kiszonym zadbają o naszą florę bakteryjną oraz oczyszczą jelita. Ugotowany w mundurku ziemniak wzbogaci nasz organizm o potas, magnez, witaminy – w szczególności C. Potrawka mięsna przygotowana na bazie dużej ilości warzyw z pewnością nie będzie ciężka dla naszego układu trawiennego, co więcej seler dostarczy nam witamin z grupy B, PP, C (dwukrotnie więcej niż w cytrusach) oraz kwasu foliowego, marchew natomiast bogata w beta karoten zapewni nam prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmocni odporność i dostarczy kolejnych witamin: w szczególności C i K. Bogata jest również w potas, fosfor oraz wapń. To tylko niektóre pro – zdrowotne właściwości użytych składników. Jest ich o wiele więcej. W szczególności mam tu na myśli – buraka, na którego osobiście mam obsesję, czy też oliwa z oliwek, na której temat - na naszej stronie jest już bardzo wiele informacji. Na koniec pozostaje mi tylko życzyć smacznego.