Domowe chikenburgery


Domowe chikenburgery

Składniki:

bułka kajzerka, filet z kurczaka 50 g, jajko, czubata łyżka mąki pszennej typu 550, plaster sera Królewskiego, garstka mixu sałat, kilka plastrów ogórka kiszonego, plaster pomidora, 2 plastry cebuli, 4 łyżki oliwy, łyżka ketchupu, sól i pieprz

Sposób wykonania:

Mąkę zmiksować z jajkiem, łyżeczką oliwy, solą i pieprzem na gładkie ciasto. Obtoczyć w nim kurczaka i usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Pozostałym tłuszczem polać połówki rozciętej kajzerki i podpiec w piekarniku na chrupko, aż się delikatnie zrumieni. Gotowy spód polać połową ketchupu, ułożyć na min trochę sałaty, kurczaka, ser, pomidora, cebulkę, ogórka, pozostałą sałatę i od góry zamknąć drugą częścią bułki posmarowanej ketchupem.

1 chickenburger zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

736 kcal

Sód

884mg

A

350 µg

Białko

31,9g

Potas

565mg

E

5,19mg

Tłuszcze

45,3g

Wapń

303mg

B1

0,221 mg

Węglowodany

53,9g

Magnez

65mg

B2

0,549mg

Błonnik

3,2g

Żelazo

3,2mg

B3

7,08 mg

Cholesterol

234mg

Cynk

3,24mg

Kwas foliowy

103,9µg

 

Ciekawostka:

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Zdecydowanie zdrowiej jest uczcić go przygotowując 100% własną, domową wersję tej potrawy niż kupić hamburgera w restauracji fast food. Jakość tamtejszego mięsa naprawdę odbiega bardzo od normy, a skład pieczywa pozostawia również wiele do życzenia.