Domowe chikenburgery
Domowe chikenburgery
Składniki:
bułka kajzerka, filet z kurczaka 50 g, jajko, czubata łyżka mąki pszennej typu 550, plaster sera Królewskiego, garstka mixu sałat, kilka plastrów ogórka kiszonego, plaster pomidora, 2 plastry cebuli, 4 łyżki oliwy, łyżka ketchupu, sól i pieprz
Sposób wykonania:
Mąkę zmiksować z jajkiem, łyżeczką oliwy, solą i pieprzem na gładkie ciasto. Obtoczyć w nim kurczaka i usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Pozostałym tłuszczem polać połówki rozciętej kajzerki i podpiec w piekarniku na chrupko, aż się delikatnie zrumieni. Gotowy spód polać połową ketchupu, ułożyć na min trochę sałaty, kurczaka, ser, pomidora, cebulkę, ogórka, pozostałą sałatę i od góry zamknąć drugą częścią bułki posmarowanej ketchupem.
1 chickenburger zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
736 kcal |
Sód |
884mg |
A |
350 µg |
|
Białko |
31,9g |
Potas |
565mg |
E |
5,19mg |
|
Tłuszcze |
45,3g |
Wapń |
303mg |
B1 |
0,221 mg |
|
Węglowodany |
53,9g |
Magnez |
65mg |
B2 |
0,549mg |
|
Błonnik |
3,2g |
Żelazo |
3,2mg |
B3 |
7,08 mg |
|
Cholesterol |
234mg |
Cynk |
3,24mg |
Kwas foliowy |
103,9µg |
Ciekawostka:
28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Zdecydowanie zdrowiej jest uczcić go przygotowując 100% własną, domową wersję tej potrawy niż kupić hamburgera w restauracji fast food. Jakość tamtejszego mięsa naprawdę odbiega bardzo od normy, a skład pieczywa pozostawia również wiele do życzenia.