Bułeczki owsiane z ziarnami


 Bułeczki owsiane z ziarnami

Składniki:

100 g zmielonych na mąkę płatków owsianych, 400 g mąki pszennej typu 550, 1 i ½ łyżeczki soli, 220 g ciepłej wody, 40 g oliwy, 40 g świeżych drożdży, szczypta cukru, oliwa do posmarowania blachy i bułeczek, po łyżce nasion siemienia lnianego, sezamu, nasion słonecznika i pestek dyni

Sposób wykonania:

Do miski wrzucić wszystkie składniki w podanej kolejności, prócz nasion. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając nasiona. Z ciasta uformować 12 małych bułeczek i ułożyć na blasze teflonowej posmarowanej oliwą. Umoczyć dłonie w oliwie i posmarować bułki, żeby były rumiane i chrupiące. Blachę włożyć do piekarnika na pół godziny w temperaturę 50oC, żeby ciasto wyrosło, a potem włączyć 200oC na kolejne pół godziny.

Porcja (70 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

63 kcal

Sód

233,9mg

A

0,55 µg

Białko

2,4 g

Potas

79,4mg

E

0,86mg

Tłuszcze

3,1g

Wapń

11mg

B1

0,1 mg

Węglowodany

7,4g

Magnez

33,7mg

B2

0,064mg

Błonnik

1g

Żelazo

0,85mg

B3

0,62 mg

Cholesterol

0mg

Cynk

0,53mg

Kwas foliowy

55,72µg

             

 

Ciekawostka:

Płatki owsiane są niezwykle zdrowe dla naszego układu krwionośnego, a regularne ich spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, udarami, zawałami i nadciśnieniem. Rekordziści stosujący kurację owsianą osiągnęli spadek wartości cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) o 23%, przy jednoczesnym wzroście poziomu dobrego cholesterolu HDL o 15%. Takie wyniki otrzymał dr James Anderson z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Kentucky. Odkrył działające przeciw utleniająco związki zwane awentramidami, które odpowiadają ponadto za przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozkurczające i odmładzające działanie owsa.