Sałatka z bakłażanowymi różami


Sałatka z różami z bakłażana

Składniki:

1 średni bakłażan, paczka rukoli, paczka pomidorków koktajlowych 250 g, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, oregano, bazylia, sól i pieprz

Sposób wykonania:

Bakłażana umyć i pokroić na długie i cienkie plasterki. Przesolić i zostawić na durszlaku, żeby ściekał sok. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i obsmażyć po obu stronach każdy plaster bakłażana. Odłożyć do ostygnięcia na papierowy ręcznik, żeby wsiąknął nadmiar tłuszczu. Na półmisku rozłożyć umytą rukolę i pocięte na połówki pomidorki koktajlowe. Brać po jednym plastrze bakłażana i zwijać go w różyczkę jak na zdjęciu. Różyczki układać na sałatce. Wszystko polać sosem przygotowanym z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, soli, pieprzu, szczypty oregano i bazylii.

Jedna porcja (200 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

314,9 kcal

Sód

  215 mg

A

126,9 µg

Białko

1,9 g

Potas

  436,7 mg

E

4,74 mg

Tłuszcze

32,1 g

Wapń

  26,1 mg

B1

0,12 mg

Węglowodany

8,6 g

Magnez

  20,74 mg

B2

0,07 mg

Błonnik

2,9 g

Żelazo

  1,1 mg

B3

1,13 mg

Cholesterol

0 mg

Cynk

  0,46 mg

Kwas foliowy

58,1 µg

             

 

Ciekawostka:

Bakłażan zwany jest również gruszką miłosną, ze względu na przypisywaną mu niegdyś rolę afrodyzjaku. Warto zaserwować go ukochanemu na walentynkową kolację. Sałatkę można podać do tłustych mięs. Składniki zawarte w bakłażanie ułatwiają bowiem trawienie tłuszczów. Poza tym bakłażan posiada właściwości detoksykacyjne i warto go stosować przy antybiotykoterapii.