Sałatka z rukoli i boczniaka
            Sałatka z rukoli z boczniakiem
Składniki:
opakowanie mixu sałat z rukolą, 200 g boczniaka, 100 g marynowanej czerwonej papryki, 50 g sera feta, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz; słodki sos do sałatki (na zdjęciu w miseczce na dole): 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 2 duże ząbki czosnku i porządna szczypta suszonej bazylii
Sposób wykonania:
Boczniaki pokroić w paski i usmażyć na oliwie, doprawić i ostudzić. Do miski wrzucić umyty mix sałat z rukolą, posiekaną paprykę konserwową i pokrojony w kostkę ser feta. Składniki wymieszać ręką. Na wierzchu ułożyć boczniaki. Osobno przygotować sos: drobniutko posiekać 2 ząbki czosnku, wymieszać z miodem, rozrobić to z oliwą i octem balsamicznym, dodać duża szczyptę suszonej bazylii. Sałatkę można polać od razu albo po nałożeniu na talerz.
Porcja (200 g) zawiera:
| 
			 Składniki podstawowe  | 
			
			 Zawartość  | 
			
			 Sole mineralne  | 
			
			 Zawartość  | 
			
			 Witaminy  | 
			
			 Zawartość  | 
		|
| 
			 Energia  | 
			
			 400 kcal  | 
			
			 Sód  | 
			
			 403,86 mg  | 
			
			 A  | 
			
			 246,8 µg  | 
		|
| 
			 Białko  | 
			
			 7,1 g  | 
			
			 Potas  | 
			
			 311,5 mg  | 
			
			 E  | 
			
			 3,67 mg  | 
		|
| 
			 Tłuszcze  | 
			
			 37,1 g  | 
			
			 Wapń  | 
			
			 146,4 mg  | 
			
			 B1  | 
			
			 0 mg  | 
		|
| 
			 Węglowodany  | 
			
			 13,45 g  | 
			
			 Magnez  | 
			
			 20,3 mg  | 
			
			 B2  | 
			
			 0,51 mg  | 
		|
| 
			 Błonnik  | 
			
			 2,9 g  | 
			
			 Żelazo  | 
			
			 1,64 mg  | 
			
			 B3  | 
			
			 3,2 mg  | 
		|
| 
			 Cholesterol  | 
			
			 45,8 mg  | 
			
			 Cynk  | 
			
			 1,27 mg  | 
			
			 Kwas foliowy  | 
			
			 66,3 µg  | 
		|
Ciekawostka:
Boczniaka ze względu na wartości odżywcze często porównuje się do warzyw. Zawiera białko, wiele substancji mineralnych – najwięcej potasu i fosforu oraz witaminę niespotykaną w świecie roślin - B12. Regularna konsumpcja boczniaka obniża poziom cukru we krwi, reguluje poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejsza ciśnienie w oczach, wzmacnia organizm po wyczerpującej pracy fizycznej. Zawarte w grzybie polisacharydy wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Ma właściwości nawilżające i wiążące wodę oraz działanie przeciwzapalne, co wpływa odmładzająco na skórę.
Karolina Sienkiewicz

  
  koszyk 