Klasyczna surówka z białej kapusty


Klasyczna surówka z białej kapusty

Składniki:

połowa małej główki białej kapusty, marchewka, średnia cebulka, 2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, pieprz, łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Kapustę posiekać na drobne paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulkę posiekać w drobną kostkę. Składniki wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Ponownie wymieszać. Odstawić na pół godzinki, by składniki się przegryzły.

Porcja (100 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

73,5 kcal

Sód

112,3mg

A

198,37 µg

Białko

1,44 g

Potas

195,8mg

E

1,6mg

Tłuszcze

4,88g

Wapń

49,3mg

B1

0,055 mg

Węglowodany

8,23g

Magnez

12,1mg

B2

0,048mg

Błonnik

2,27g

Żelazo

0,37mg

B3

0,31 mg

Cholesterol

0mg

Cynk

0,29mg

Kwas foliowy

41µg

 

Ciekawostka:

Kapusta oraz wszystkie warzywa z grupy kapustnych (kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, kalarepka, brokuły i kalafiory) są niezwykle ważne w diecie kobiet, ponieważ zawierają związki indolowe chroniące organizm przed negatywnym wpływem hormonów - przeciwdziałają rakowi piersi i innym nowotworom kobiecym, delikatnie regulują poziom hormonów w okresie menopauzy, dzięki czemu zapobiegają związanym z nią dolegliwościom oraz wpływają pośrednio na regulację gospodarki mineralnej organizmu (chronią nas przed osteoporozą). 

mgr Karolina Sienkiewicz