Cukinia z czosnkiem


Cukinia z czosnkiem

Doskonała jarzyna do obiadu.

Składniki:

młoda cukinia, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz

Sposób wykonania:

Cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zaraz dorzucić cukinię. Delikatnie przesmażyć, by zachowała żywo zielony kolor. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja (200 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

 177 kcal

Sód

300mg

A

68 µg

Białko

3g

Potas

540mg

E

1,99mg

Tłuszcze

15,2g

Wapń

34mg

B1

0,16 mg

Węglowodany

9,7g

Magnez

49mg

B2

0,071mg

Błonnik

2,4g

Żelazo

1mg

B3

0,87 mg

Cholesterol

0mg

Cynk

0,71mg

Kwas foliowy

104,5µg

 

Ciekawostka:

Cukinia zalecana jest osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, ponieważ łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki działają odkwaszająco na organizm i korzystnie wpływają na procesy trawienia. Polecana jest także osobom dbającym o sylwetkę i chcącym zgubić kilka zbędnych kilogramów.